Waar en wanneer wordt projectmanagement zoal toegepast?

Leestijd: ongeveer 3 minuten 19 juni 2020 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Een projectmatige aanpak is zeker niet nieuw. Het werd ook in het verleden al veelvuldig toegepast, met name wanneer grote bouwwerken werden opgetrokken. Een brug bouwt men per slot van rekening niet op goed gevoel en een uitstekende coördinatie is van het grootste belang. Tegenwoordig ligt het toepassingsgebied natuurlijk veel ruimer.

Cruciaal voor softwareontwikkelaars

Dat projectmanagementsoftware voornamelijk bij projectontwikkeling wordt gebruikt? Van die stelling heb je waarschijnlijk geen ogen op steeltjes. Het is inderdaad zo dat lange en grote projecten vroeger vooral betrekking hadden op constructies. Met de opkomst van de IT-wereld kwam daar verandering in. Ook hier gaat het vaak om ingewikkelde processen waarbij er sprake is van onderlinge afhankelijkheid, strikte budgetten en strakke tijdsschema’s. Hoewel het een totaal andere wereld is, zijn er veel gelijkenissen met de bouw van ingewikkelde fysieke constructies. Het hoeft niet te verbazen dat softwareontwikkelaars als een van de eersten de projectmatige methoden uit de bouwsector hebben overgenomen. Intussen zijn er talloze voorbeelden van projectmanagementmethoden die in de IT worden gebruikt.

Projectmanagement als onderdeel van veranderingsmanagement

Beleidsonderzoek, beleidsontwikkeling en beleidsimplementatie zijn zeker geen nieuwe begrippen. Werknemers weten maar al te goed dat wanneer er een nieuwe manager aan de macht komt, het beleid wel eens ingrijpend kan wijzigen. Steeds vaker wordt er ook hier gekozen voor een projectmatige aanpak.

Hierbij worden de actiepunten die tijdens de beleidsontwikkeling naar voren worden geschoven, omgezet in concrete en beheersbare veranderprojecten. Het is de wereld van de veranderingsmanager die stap voor stap in een grondig afgelijnd proces de onderneming een nieuwe richting moet uitsturen. In de praktijk blijkt het nu eenmaal de enige correcte manier te zijn omdat ongestructureerde processen maar al te vaak botsen op weerstand en onvoldoende draagvlak. Via een projectmatige aanpak wordt eerst draagvlak gecreëerd vooraleer naar de volgende stap wordt overgegaan.

Goed ingeburgerd bij productontwikkeling en -vernieuwing

Een product is volledig anders dan een dienst. Een dienst is bijvoorbeeld makkelijker te wijzigen en houdt minder verband met voorraden, terwijl producten materialen zijn, op voorraad zijn te houden en dat er na de productie maar moeilijk wijzigingen mogelijk zijn. Toen er in Duitsland in 2017 twee miljoen dieselauto’s werden teruggeroepen, werd de kostprijs van die actie bijvoorbeeld op 2 miljard euro geschat. Het toont aan dat je het bij productontwikkeling maar beter meteen goed doet. Projectmanagementsoftware speelt hier automatisch een belangrijke rol.

In talloze sectoren is de concurrentie bovendien moordend en dan heeft ook de consument nog eens minder en minder geduld. Zet daar ook nog eens het risico op snellere patenten van concurrenten tegenover en het wordt al snel duidelijk waarom productontwikkelingsprojecten maar beter snel en efficiënt verlopen. Daarom is men in het verleden overgegaan van een estafetteaanpak naar een parallelle ontwikkeling van producten. En daarbij is projectmanagementsoftware nu eenmaal onmisbaar.

Aandacht voor de volledige levensfase

Afronden doen we waar het ooit allemaal begon: de bouwsector. Hier speelt projectmanagementsoftware nog steeds een cruciale rol, maar het heeft er bovendien ook een aantal grote ontwikkelingen doorgemaakt. Vroeger werd het vooral gebruikt voor de eerste fasen van het bouwproject, maar tegenwoordig houdt projectmanagement in de bouw zelfs rekening met de nazorg, de renovatie, de sloop en de herbestemming. Het heeft natuurlijk veel te maken met de recente ontwikkelingen en hogere eisen op het vlak van ruimtelijke ordening en milieu.

Doen productontwikkelaars binnenkort hetzelfde en houden ze er al rekening mee dat pakweg de gigantische accu’s van elektrische wagens ooit gerecycled moeten worden? Laten we het met z’n allen hopen.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Tags:

productontwikkeling, projectmanagement, projectmatig werken, softwareontwikkeling

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie