Risico- en projectmanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Leestijd: ongeveer 3 minuten 29 juli 2020 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Bij een project krijg je altijd te maken met risico’s. Project- en risicomanagement zijn dan ook nauw met elkaar verweven. Anders loop je het risico dat een project zijn doel mist en dat tijd en geld nodeloos verloren gaat. Het kan nu eenmaal de beste overkomen.

Een voorbeeld daarvan is het Fireflyproject van de US Air Force Education and Training Command, waarbij een T-3A Firefly zou worden gebruikt om piloten aerobatics en spins aan te leren. Het project zou tientallen miljoenen dollars gekost hebben. In 1991 vloog het eerste prototype de lucht in, in 1994 volgde er een bestelling van 110 T-3A-vliegtuigen en in 1997 kregen ze allemaal een vliegverbod opgelegd na enkele dodelijke crashes. Uit onderzoek bleek dat de vliegtuigen niet geschikt waren voor het uitvoeren van aerobatics en spins. In 1999 werd uiteindelijk besloten dat de spiksplinternieuwe vloot naar de schroothoop vloog[1]. Het toont aan hoe je bij ieder project de risico’s moet inventariseren, reduceren en beheersen. Hierbij heb je de keuze tussen elementair of geavanceerd risicomanagement.

Risicodiagnosemethode (RDM) en elementair risicomanagement

Een van de fouten die bij het Fireflyproject werd gemaakt, was dat er werd aangenomen dat de vliegtuigen geschikt zijn voor aerobatics en spins, wat uiteindelijk ook door de fabrikant werd beweerd. Bij projecten krijgen we wel vaker te maken met aannames en dergelijke aannames houden een belangrijk risico in. Bij de start van het project moeten alle aannames dan ook in kaart worden gebracht. Het identificeren van de aannames zorgt ervoor dat we bewuster omgaan met de daarbij horende risico’s.

Het is niet noodzakelijk om alle aannames te controleren. Wel moeten de risicovolle aannames worden geïdentificeerd, net zoals hun onderliggende risico’s. Hier spreken we van elementair risicomanagement en maken we gebruik van een RDM. Een RDM bestaat uit tien stappen, gegroepeerd in vier fasen[2]:

 • Fase 1: Identificeren van projectrisico’s
  • Initiële briefing tussen projectmanager en een onafhankelijke risicoconsultant
  • Kick-offmeeting met het team
  • Afnemen van interviews
 • Fase 2: Beoordelen van de risico’s
  • Ontwikkelen van een risicovragenlijst
  • Beantwoorden van de risicovragenlijst
  • Opstellen van de risicotopografie
 • Fase 3: Managen van de projectrisico’s
  • Voorbereiden van de risicomanagementsessies
  • Uitvoeren van de risicomanagementsessies
  • Opstellen en uitvoeren van het risicomanagementplan
 • Fase 4: Evalueren van de methode
  • Evalueren en aanpassen van de methode

Van elementair naar geavanceerd risicomanagement

Bovenstaande vorm van elementair risicomanagement zal voor de meeste projecten volstaan. In sommige gevallen moet risicomanagement echter een stap verder gaan. Dan spreken we van geavanceerd risicomanagement. Het gaat dan om projecten met grote risico’s en eventuele desastreuze gevolgen. Vaak gaat het om natuurlijke risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een tunnel onder dichtbevolkt gebied.

Terwijl elementair risicomanagement steeds de risico’s beheerst en beperkt en daarbij kiest voor kostenefficiëntie, is dat bij geavanceerd risicomanagement niet het geval. Hierbij wordt voor elk project nagegaan hoe het kan worden bereikt, waarbij telkens de kosten voor het project en de kosten-risico-variatie wordt nagegaan. Hier is het niet zo dat de laagste te verwachten kosten de beste optie zijn. Het project met de laagste kosten-risico-variatie zal dat echter ook niet altijd zijn, bijvoorbeeld omdat hiervoor een volledig nieuwe technologie te ontwikkelen is en dat is op korte termijn niet haalbaar. Vaak ligt de waarheid ergens in het midden, maar dat is nu eenmaal een beleidskwestie. Zo kunnen we wel aannemen dat er bij het Manhattanproject, waarbij de geallieerden koste wat kost als eerste een atoombom wilden ontwikkelen en mogelijke achterstand op de nazi’s wilden inhalen, er voor een minder gunstige kosten-risico-variatie werd gekozen dan bij de Deltawerken.

[1] Baker, B. (2002). The fall of the Firefly: an assessment of a failed project strategy. Project Management Journal, 33(3), 53–57.

[2] Wijnen, G., Storm, P. M., & Zandstra, J. (2011). Projectmatig werken. Spectrum.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Tags:

risicomanagement

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie