Wat is jouw favoriete projectleiderschapsstijl?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 23 november 2022 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Om succesvol een project te leiden, is het belangrijk dat projectleiders zich bewust zijn van hun eigen stijl. Kennis van de eigen stijl helpt de manier van werken te verbeteren, het doet nadenken over de eigen sterktes en de zwakheden en het zorgt ervoor dat men flexibeler omspringt met de manier van werken. We hebben het over de verschillende stijlen en hun kenmerken.

Vijf verschillende projectleiderschapsstijlen

In de praktijk kunnen we vijf verschillende projectleiderschapsstijlen onderscheiden: de bevlogen expert, de betrouwbare ordenaar, de betrokken teamcoach, de grondige organisator en de bedachtzame onderhandelaar. Weet echter dat geen enkele projectleider compleet in een stijl zal vallen. Vaak zal men kenmerken van verschillende stijlen vertonen, waarbij een enkele stijl dominant is. Bovendien kan dit ook verschillen per situatie. Kennis van de eigen voorkeursstijl is desondanks belangrijk.

Bevlogen expert

De eerste projectleiderschapsstijl is die van de bevlogen expert. Een bevlogen expert is een projectleider die focust op feiten, analyses en inhoudelijk debat. Hij wil het beste resultaat behalen en heeft veel kennis van zaken. Een bronnenonderzoek is voor hem heel belangrijk en hij zal ideeën en deelresultaten toetsen. Deze projectleider is een goede inspirator voor teamleden die een goed inhoudelijk verhaal hebben en die over veel expertise beschikken. Indien dat niet het geval is, kan de projectleider afschrikkend werken.

Betrouwbare ordenaar

Een tweede projectleiderschapsstijl is deze van de betrouwbare ordenaar. De betrouwbare ordenaar focust op de methode en wil natuurlijk ook het afgesproken resultaat afleveren. Hij gaat objectief en stap voor stap te werk. Stappenplannen zijn voor hem heel belangrijk, net als beheersbaarheid. “Afspraak is afspraak” is iets wat je deze projectleider wel eens hoort zeggen. De betrouwbare ordenaar is heel goed in het vraagstuk ordenen en het bedenken van een manier om beetje per beetje tot een oplossing te komen. Door zijn helder plan kan hij teamleden eenvoudig op sleeptouw nemen.

Betrokken teamcoach

Verder is de er betrokken teamcoach. Deze projectleider heeft een sterke focus op het team. Hij handelt in principe niet vanuit een hiërarchische visie en zal veelal dicht bij het team staan, hij zal persoonlijk aansluiten aan tafel en hij zal sterk focussen op samenwerken met zijn team. Hij ziet zichzelf als een coach en hij is goed in het creëren van een wij-gevoel. Teamleden voelen erkenning, worden geboeid en profiteren van de voordelen van een aangename teamspirit.

Grondige organisator

De organisator focust op het organisatieschema, op de procedures en op de acceptatie van het resultaat. Deze projectleider kan er als geen ander voor zorgen dat iedereen weet wat er van hem wordt verwacht, wat zijn taken zijn, welke verantwoordelijkheid hij moet opnemen en welke bevoegdheden hij heeft. De organisator zal nog steeds voldoende overleggen, maar doet dat volgens een vaste structuur en in geplande overlegorganen.

Bedachtzame onderhandelaar

De bedachtzame onderhandelaar kan goed de belangen van zijn omgeving herkennen, ook als het over persoonlijke belangen gaat. De bedachtzame onderhandelaar weet een goede machtsbalans te vinden, kan goed schaken tussen de verschillende belangen, kan coalities smeden en kan een draagvlak creëren. De focus ligt op de consensus en op het vinden van een haalbare oplossing die voor iedereen werkt.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie