Wat is IPMA (International Project Management Association)?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 28 april 2022 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Vergelijkbaar met PMP (Project Management Professional)

In Nederland is IPMA bekender dan bijvoorbeeld PMP (Project Management Professional), maar in België is het minder bekend. Deze scholen vertonen gelijkenissen. Alle twee claimen ze bijvoorbeeld internationaal erkend te zijn, maar de bekendheid, de erkenning en de waarde die men aan het diploma hecht, verschillen in de praktijk van land tot land en van sector tot sector. Zowel bij PMP als bij IPMA kunnen er op verschillende niveaus diploma’s worden behaald. In ieder geval is het voor IPMA belangrijk dat de competenties niet alleen verworven zijn bij het toekennen van het diploma, maar ook dat ze onderhouden worden. Daarom is er elke vijf jaar opnieuw een examen af te leggen.

Er zijn ook verschillen. PMP is van Amerikaanse oorsprong en focust sterk op de harde technieken, zoals het werken binnen de structuren en het maken van projectplannen. IPMA focust dan weer op de zachtere technieken. Het gaat dan bijvoorbeeld om communicatieve vaardigheden, leiderschapsstijlen, het motiveren en dergelijke meer. Hoe dan ook wordt men bij een IPMA-opleiding niet of nauwelijks getraind in deze vaardigheden. Het examen vindt schriftelijk plaats en de opleidingen zijn dan ook gericht op het slagen voor het schriftelijke examen.

Een IPMA-certificaat behalen

Om een certificaat te behalen, moet er voldaan zijn aan de ICB-richtlijnen (International Competence Baseline) met 20 technische competenties, 15 gedragscompetenties en 11 contextuele competenties. Nadien behoren vier certificeringen tot de mogelijkheden, namelijk:

  • IPMA-D Certified Project Management Ondersteuner
  • IPMA-C Certified Project Manager
  • IPMA-B Certified Senior Project Manager
  • IPMA-A Certified Projects Director

Zin en onzin van de IPMA-certificering

Door de focus op het tekstverklaren is de waarde van het IPMA-examen en de bijbehorende certificering enigszins beperkt. Het blijft voor projectmanagers belangrijk om zich op andere manieren te ontwikkelen. Het IPMA- of PMP-certificaat geeft meer aan over de kennis van een projectmanager dan over diens kunnen. Het moet dan ook vooral worden gezien als een aanvulling op de competenties die men op andere manieren heeft verworven én bewezen. Het kan goed zijn om op het cv te plaatsen en je kan er heel wat interessante dingen leren, maar zie het niet als de heilige graal die alles voor jou zal veranderen.

Houd er daarnaast rekening mee dat de examens, herexamens en opleidingen kosten met zich meebrengen en dat de examens vaak te herhalen zijn. Veelal is er op het gebied van projectmanagementkennis dan zelfs nog niks of bitter weinig gewijzigd. Het is ook heel uitgebreid en je zal gegarandeerd onderwerpen behandelen die je in de praktijk nooit tegenkomt. Ten slotte hechten niet alle sectoren belang aan dergelijke certificaten, laat staan dat ze het certificaat kennen.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie