Projectmanager, projectleider en projectcoördinator: wat is het verschil?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 26 oktober 2022 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

De meest gangbare term voor iemand die een project managet, is nog steeds projectmanager. Toch hanteert men soms ook andere termen, zoals projectleider of projectcoördinator. Soms zijn deze termen inwisselbaar, maar andere keren zijn er ook subtiele verschillen. We leggen het voor je uit en we waarschuwen je alvast: men maakt het nodeloos complex.

Wat is een projectmanager?

Projectmanager is de functiebenaming die veel mensen kennen. Een projectmanager is de man of de vrouw die het project van het begin tot het einde managet. De projectmanager is bij alle fasen van het project betrokken. In de eerste fase zal hij in samenspraak met bijvoorbeeld de opdrachtgever en de stakeholders de doelstellingen van het project vastleggen. Eenmaal deze doelstellingen zijn vastgelegd, maakt de projectmanager een ontwerp en een planning. Dan stelt hij de juiste mensen aan voor de uitvoering van het project. De projectmanager houdt voortdurend toezicht op de voortgang. Dat is belangrijk, want hij is en blijft de eindverantwoordelijke. Op het einde van de rit zal de projectmanager een eindrapport opstellen. Als de opdrachtgever tevreden is, zit zijn werk erop.

Verschil projectmanager en projectleider

Naast de functie projectmanager spreekt men ook wel eens over een projectleider. Bij veel bedrijven maakt men een onderscheid op basis van de grootte van het project. Bij een groot project spreekt men dan van een projectmanager en bij een klein project spreekt men van een projectleider.

Sommige bedrijven combineren de twee: de projectmanager krijgt dan de ondersteuning van de projectleider die een aantal taken uit handen neemt. Meestal zal de projectmanager de doelstellingen voor elke fase van het project vaststellen en de verantwoordelijkheid dragen. De projectleider zal meer uitvoerende taken opnemen en verantwoordelijkheid dragen voor heel specifieke onderdelen van het project, terwijl de eindverantwoordelijkheid voor het gehele project bij de projectmanager blijft liggen. Het gaat dan veelal om enorme projecten.

Hoewel de termen projectmanager en projectleider in sommige bedrijven inwisselbaar zijn, is dat niet altijd het geval. Soms zal een projectleider eerder uitvoerende taken opnemen en daarvoor de verantwoordelijkheid dragen, terwijl de projectmanager verantwoordelijk is voor het gehele project.

Verschil projectmanager en projectcoördinator

Naast de functies projectmanager en projectleider hebben sommige bedrijven het ook over projectcoördinatoren. Deze term wordt iets minder vaak gebruikt. Als dat het geval is, is deze term min of meer inwisselbaar met de term projectleider. Het valt wel op dat waar de term projectleider veelal inwisselbaar is met de term projectmanager, dit voor een projectcoördinator minder vaak het geval is. Het is eerder te vergelijken met de projectleider die onder het toeziend oog van de projectmanager opereert. Soms staat de projectcoördinator dus onder de projectleider (projectleider als synoniem voor projectmanager) en soms staat de projectcoördinator op hetzelfde niveau als de projectleider (die onder de projectmanager staat). Veelal is er ook een verschil in niveau. Een projectcoördinator heeft vaak een functie op een hbo-niveau, terwijl een projectmanager een functie heeft op een hbo- óf wo-niveau.

Een projectcoördinator is vaak te vergelijken met een projectleider die onder een projectmanager opereert. Soms wordt de meerdere van de projectcoördinator echter een projectleider genoemd. De projectleider is dan te vergelijken met een projectmanager. Een projectcoördinator oefent veelal een functie uit op een lager niveau dan de projectmanager.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Tags:

projectcoördinator, projectleider, projectmanager

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie