Projectmanagement is altijd complex en dat heeft natuurlijk veel te maken met de beperkingen op het gebied van budget en tijd in combinatie met de gewenste kwaliteit. In de bouwsector is het zo mogelijk allemaal nog wat complexer. Er zijn nog meer partijen en belanghebbenden betrokken en de onderlinge afhankelijkheid is vaak erg groot. De projecten behelzen ook langere termijnen, waardoor de kans groter wordt dat er onderweg eens iets verkeerd loopt. Goede projectmanagementsoftware voor de bouw is daarom aan te raden.
Projectmanagement voor de bouw: de leanmethode
In de bouwsector wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de leanmethode en op soortgelijke principes, methoden en systemen. Bij de leanmethode staan drie dingen centraal: flexibiliteit, inzicht en klantwaarde. Je verspilt zo weinig mogelijk middelen, je stelt je flexibel op en je maximaliseert op deze manier de klantwaarde.
Klantgerichte mindset
Een klantgerichte mindset staat met andere woorden centraal. Dit moet wel breed worden opgevat, want er zijn vaak meer stakeholders dan enkel de echte eindklant. De basis van een klantgerichte mindset is weten wat de klant wil en waarom de klant dit wil. Je moet de klant echt begrijpen en eventueel de verwachtingen van de klant bijsturen.
Flexibiliteit troef
In de bouw kan je niet alles tot in de kleinste details plannen, dat gaat gewoon niet. Vroeg of laat is er een levering te laat en het weer zit ook niet altijd mee. Net daarom is de leanmethode zo geschikt. Daarbij gaat men uit van een flexibele planning. Er worden wel milestones uitgezet, waarbij er een logische volgorde wordt uitgedacht, maar op het einde van de rit is alles heel wendbaar en kan je nog gemakkelijk bijsturen.
Kosten beperken
Zoals bij elk project zijn er grenzen om rekening mee te houden. Om te kunnen spreken van een succesvol project, moet het project tijdig worden opgeleverd en moet er binnen het budget zijn gebleven. Daarin verschilt projectmanagement voor de bouw niet veel van andere projecten. Met de juiste tools is het mogelijk om zowel de tijd als het budget te bewaken. Ook hier speelt flexibiliteit echter een belangrijke rol. Door wijzigende grondstofprijzen kan het bijvoorbeeld dat het budget dreigt te worden overschreden. Dan kan er worden ingegrepen door elders, op een minder belangrijk punt, te besparen. Dat doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor goedkopere materialen. Uiteraard dienen dergelijke beslissingen steeds in overleg te gebeuren met de klant (en de architect).
Projectmanagementsoftware voor de bouw
Met de juiste projectmanagementsoftware voor de bouw wordt het nog eenvoudiger om de kosten te beperken, om flexibel op te treden en om de klant centraal te plaatsen. Er bestaat speciale projectmanagementsoftware voor de bouw. Een voorbeeld daarvan is Bouwmakers.
Bouwmakers is projectmanagementsoftware voor de bouw. Het is ontwikkeld voor het mkb en het bevat de onderdelen projectadministratie, calculatie, offertebeheer, inkoop, projectplanning, personeelsplanning, kwaliteitsbeheer, urenadministratie en financiële administratie. Het is een heel complete en betaalbare vorm van projectmanagementsoftware voor de bouw. Deze projectmanagementsoftware voor de bouw komt inclusief een handige app die naadloos aansluit bij de processen.
De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM
Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!