Er zijn verschillende manieren om projecten georganiseerd uit te voeren. Elke methodiek heeft eigen voor- en nadelen en kent eigen toepassingen. De watervalmethode en de agilemethode zijn veruit de bekendste voorbeelden. Tegenwoordig is ook hybride projectmanagement aan een opmars bezig. Daarbij houdt men niet vast aan een enkele methode, maar combineert men verschillende methoden met elkaar.
De watervalmethode voelt heel natuurlijk aan
Een veelgebruikte methode is de watervalmethode. Bij de watervalmethode wordt het project sequentieel uitgevoerd. Het is alsof we de natuurlijke flow van het water volgen, waarbij het water telkens met een trapje naar beneden gaat en alles uiteindelijk op zijn plaats valt. Het project wordt onderverdeeld in fasen die een voor een worden afgehandeld.
Deze sequentiële manier van werken is hoe projectmanagement traditioneel verliep. In de constructiebouw past men deze manier van werken al langer toe en is het een logische manier om een project te laten verlopen. Het heeft namelijk veel voordelen te bieden. Omdat elke fase eerst moet worden afgesloten, kost het minder tijd, moeite en budget om fouten te herstellen. Men bouwt namelijk niet verder op de fout. De nadruk ligt verder op documentatie, iets wat altijd handig is bij projectontwikkeling, en het is gemakkelijk om te communiceren waar het project staat. Er kan namelijk naar een specifieke fase worden verwezen. Het inschatten van de voortgang van het project is gemakkelijker. Tegelijkertijd is deze methode heel bekend en voelt het natuurlijk aan.
De watervalmethode is niet optimaal voor softwareontwikkeling
Men heeft deze werkwijze later bij andere projecten overgenomen, onder andere bij IT-projecten. Uiteindelijk bleek dat niet altijd even goed te werken, omdat de nadelen van de watervalmethode dan te zwaar begonnen door te wegen. De watervalmethode is bijvoorbeeld heel star. Bij een bouwproject heeft men alles al uitgespit en zijn er specifieke plannen die stap voor stap uit te voeren zijn. Men zal dat nadien niet zomaar aanpassen en ineens vijf extra verdiepingen aan het project toevoegen. Bij informaticaprojecten is het allemaal wat minder star. Opdrachtgevers weten aanvankelijk niet altijd wat ze willen en gaandeweg komen er nieuwe verzoekjes. De watervalmethode is dan minder geschikt.
Het heeft ook te maken met de specialisatiegraad in de softwarebranche. Iedereen heeft andere specialisaties en kan niet doorheen het volledige proces worden ingezet. Daarom is het beter om mensen naast elkaar te laten werken, eventueel aan verschillende projecten tegelijkertijd. Zo voorkom je dat dure specialisten vooral zitten te niksen.
Agile-softwareontwikkeling als alternatief
Uiteindelijk heeft men in de IT-branche de watervalmethode losgelaten. De agile-methode werd daarop als dé oplossing aangeprezen. Hierbij zijn er eigenlijk verschillende frameworks, zoals Kanban en Scrum. Kenmerkend is telkens dat het proces in korte en overzichtelijke timeboxes wordt onderverdeeld, waarbij elke box een miniprojectje is. Hierdoor kan er naast elkaar worden gewerkt en is het project beter te beheersen, want de fasen zijn niet zo groot als bij de watervalmethode. Directe communicatie is daarbij heel belangrijk, want er wordt minder gedocumenteerd dan bij de watervalmethode. Dat heeft zowel nadelen als voordelen.
Hybride projectontwikkeling combineert de agile- en de watervalmethode
Lange tijd hield men vast aan het onderscheid tussen agile-softwareontwikkeling en de watervalmethode, elk met eigen voordelen en nadelen. Agile-softwareontwikkeling trok de laatste jaren aan het langste eind.
Tegenwoordig kijkt men met een ruimere blik naar de verschillende methoden en komt de focus steeds vaker te liggen op een hybride projectaanpak, waarbij de sterktes van de twee methoden worden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een agile-aanpak waarbij bepaalde miniprojectjes volgens de watervalmethode worden aangepakt, uiteraard enkel als ze zich daartoe schikken. Of het kan ook omgekeerd: het project wordt in grote fasen onderverdeeld, zoals bij de watervalmethode, waarbij bepaalde fasen volgens de agile-methodiek worden afgehandeld.
De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM
Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!