Een projectplanning maken in Excel: is dat wel een goed idee?

Leestijd: ongeveer 2 minuten 26 augustus 2022 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Je wil uiteraard dat je op het einde van de rit de gewenste doelstellingen behaalt. Daarom is het bijhouden van een projectplanning enorm belangrijk. Met een goede projectplanning behoud je het overzicht, kan je tijdig bijsturen en voorkom je dat je budgetten of deadlines overschrijdt. Veel mensen houden zo’n projectplanning bij in Excel. Is het bijhouden van een projectplanning in Excel wel zo’n goed idee? Deze en andere vragen beantwoorden wij voor jou.

Voordelen van projectplanning in Excel

Je kan perfect een projectplanning in Excel bijhouden, op voorwaarde dat het gaat om een relatief klein en overzichtelijk project. Het gaat er veelal om dat je dan niet zo vaak projecten uitvoert en niet meteen met verschillende projecten tegelijkertijd bezig bent. Online zijn er talloze gratis sjablonen te vinden om de projectplanning in Excel bij te houden. Bovendien is het bijhouden van een projectplanning in Excel ook heel eenvoudig en goedkoop. Als je Microsoft Office hebt, kan je meteen van start gaan met het bijhouden van een projectplanning in Excel. In het andere geval kan je bijvoorbeeld Google Sheets gebruiken.

Nadelen van projectplanning in Excel

Er zijn dus zeker voordelen verbonden aan projectplanning in Excel, maar er zijn ook nadelen. Het is over het algemeen zo dat het bijhouden van een projectplanning in Excel minder geschikt is voor grote projecten. Je zal dan namelijk veel tijd verliezen. Projectmanagementsoftware zorgt voor een grote tijdsbesparing en is bij grote projecten interessanter. Zo kan je bijvoorbeeld Excel niet koppelen aan een mailbox, waardoor je veel zaken nog manueel moet uitvoeren. Bij projectmanagementsoftware beschik je wel over allerlei tools om dergelijke koppelingen te maken.

Een ander nadeel van projectplanning in Excel is dat je over het algemeen wel wat Excel-kennis moet hebben om het helemaal naar je hand te zetten. Als je tegen een probleem aanbotst, moet je het ook zelf zien te redden. Microsoft heeft nu eenmaal geen hulplijn voor projectmanagers die hun projectplanning in Excel bijhouden. Als je kiest voor projectmanagementsoftware kan je vaak wel op externe hulp rekenen.

Een ander nadeel van projectplanning in Excel is dat je niet zomaar altijd en overal aan je planning kan of er niet zomaar met verschillende gebruikers aan kan werken. Het is uiteraard mogelijk om dit alsnog zo in te richten, bijvoorbeeld door het bestand in de cloud te plaatsen. Maar dit vergt andermaal weer wat extra kennis en moeite.

Projectmanagementsoftware als alternatief voor projectplanning in Excel

Laat het duidelijk zijn dat het in sommige situaties niet zo interessant is om de projectplanning in Excel bij te houden. Projectmanagementsoftware biedt nu eenmaal veel voordelen. Deze software beschikt over allerlei tools die het je eenvoudig maken en je kan ook genieten van talloze koppelingen. Je kan met verschillende gebruikers aan de slag en je kan zelfs berichten achterlaten voor collega’s. Natuurlijk is het niet gratis, de aanbieders hanteren uiteraard ook een verdienmodel, maar over het algemeen vallen de kosten erg goed mee. Zo betaal je voor de projectmanagementsoftware van Silvasoft slechts 5,95 euro per maand. Het is ook heel gemakkelijk op te zeggen, waardoor het zelfs voor tijdelijke en sporadische projecten een goedkope oplossing is.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie