Vaktaal is eigen aan veel beroepen en ook projectmanagers hebben er een aardig mondje van vol. Moeilijke woorden om iets eenvoudigs te zeggen, bij voorkeur ook nog eens in het Engels, daar houdt de projectmanager van. Daarmee kunnen ze scoren tijdens sollicitatiegesprekken en bovendien snappen outsiders niet waar ze mee bezig zijn. Handig! We lichten enkele van deze vaktermen toe en geven aan wat ze betekenen.
Van stakeholders over sprinten naar milestones tot SWOT-analyses en projectplannen
In de eerste fase van het project stelt men een projectplan samen, een plan dat aansluit bij de behoeften van de verschillende stakeholders. Daarbij heeft men ook alvast aandacht voor de verschillende milestones en plant men alvast de sprints in, terwijl ook een SWOT-analyse niet kan ontbreken. Kan je nog volgen? Heel moeilijk is het eigenlijk niet.
Het projectplan is, zoals het woord het al aangeeft, het plan dat men opstelt om het project te realiseren. Het is waar het de komende weken of maanden allemaal om zal draaien. De stakeholders, dat zijn de belanghebbenden bij het project. Het zijn de personen, soms ook wel eens de halfgoden genoemd, die positief of negatief invloed ondervinden van het project en die vaak ook zelf invloed kunnen uitoefenen op dit project. Klinkt het te eenvoudig? Weet dan dat men ook wel eens spreekt over primary stakeholders, secondary stakeholders en excluded stakeholders. Met dat laatste geeft men het ongeïnteresseerde publiek aan, bijvoorbeeld de kinderen die wandelen langs de kant van de weg.
Een SWOT-analyse wordt ook wel eens een sterkte-zwakteanalyse genoemd, een analyse waarbij de sterke en zwakke punten in kaart worden gebracht. Op basis daarvan kan men opportuniteiten en dreigingen blootleggen. In het Engels wordt dat Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, of SWOT.
Een milestone, Engels voor een mijlpaal, is niet meer of minder dan een belangrijk doel in het project. De Romeinen plaatsten vroeger overal in Europa dergelijke mijlpalen, palen die aangaven hoeveel mijn het nog was tot de volgende mijlpaal of tot een stadspoort. Op basis van de nieuwe mijlpaal kan de voortgang worden geijkt. Soms zal men tussen dergelijke mijlpalen snel progressie maken. Dat wordt ook wel eens sprints genoemd.
CPM’s, PMBOK, RACI Charts en een contingency plan
Tijdens het project dient men verschillende stappen te zetten. Dat zet men niet uit in een stappenplan, maar in een CPM of een Critical Path Method waarin men alle taken stap per stap uitwerkt. En eenmaal het project van start is gegaan en alles zoals wel vaker niet naar behoren gaat, schakelt men uiteraard over naar een contingency plan. Een lang en moeilijk woord om het over een plan B te hebben. Dat stappenplan en het plan B giet de projectmanager in een gids. Dat noemt hij geen projectgids, maar een PMBOK of een Project Management Body of Knowledge. Daarin kan ook een takenoverzicht niet ontbreken, uiteraard een RACI Chart genoemd.
Heb je nog een ander gek woord gehoord en ben je niet zeker wat een van de gebruikte begrippen wil zeggen? Zoek ze op en zorg dat je het taaltje kan spreken. Anders zal je nooit bij de club horen. Vraag de projectmanager vooral niet om het jou even in eenvoudige woorden uit te leggen. Mogelijk kan hij dat zelf niet. Het is eigen aan vakmensen: zonder moeilijke woorden lukt het al lang niet meer.
De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM
Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!