De ene projectmanager is de andere niet: 5 functies toegelicht

Leestijd: ongeveer 2 minuten 2 september 2022 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Projectmanagement is iets van alle sectoren, het is zeker niet alleen beperkt tot bijvoorbeeld bouwprojecten. Elke sector kent wel eigen uitdagingen. Bovendien kunnen binnen een sector verschillende soorten projectmanagers actief zijn. De ene projectmanager focust bijvoorbeeld op het financiële aspect, terwijl een andere projectmanager focust op de IT of de HR. We bespreken een aantal projectmanagementfuncties.

Financial projectmanager

Bij financieel projectmanagement ligt de focus uiteraard op de financiële aspecten van een project. Het gaat er veelal om dat er binnen de lijnen van het uitgestippelde en vooropgestelde budget wordt gebleven. Een financieel projectmanager zal zich niet alleen bezighouden met het opvolgen van de budgetten, maar ook met praktische zaken als leverancierscontracten en de verkoopcijfertjes. In de praktijk spreekt men soms niet van een financieel projectmanager, maar bijvoorbeeld van een financial business partner. De scheidingslijn tussen een financial business partner en een financieel projectmanager is inderdaad niet bijzonder groot.

IT-projectmanager

De IT-projectmanager neemt de leiding over de uitvoering van een IT-project. Dit kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een app zijn, maar ook het uitrollen en verbeteren van het intranet of van de website. Naast de interne IT-projectmanager is er ook de externe IT-projectmanager. De externe IT-projectmanager managet IT-projecten op maat voor klanten, bijvoorbeeld in opdracht van een softwareontwikkelingsbedrijf.

Journalistieke projectmanagers

Een sector waarin projectmanagement nog aan een echte groei bezig is, is de journalistieke sector. Het probleem is dat journalisten onafhankelijk moeten kunnen opereren. Desondanks is de behoefte naar projectmanagement er toegenomen. De hedendaagse journalist kan niet enkel nog op eigen houtje verhalen achternagaan. Grote lekken, denk maar aan Panama Papers, hebben de behoefte naar samenwerking vergroot. Werk wordt verdeeld over verschillende persagentschappen die dienen samen te werken. Bij dergelijke grote projecten zijn projectmanagers nodig. Ook bij de dagelijkse werking kunnen projectmanagers echter nuttig zijn, want door thematisch samen te werken kunnen journalisten nog meer bereiken. Een journalistieke projectmanager moet zich onpartijdig kunnen opstellen en de journalisten de ruimte kunnen geven om vrij te opereren.

HR-projectmanager

De HR-projectmanager is verantwoordelijk voor het doorvoeren en/of optimaliseren van HR-projecten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het implementeren van een nieuw wervingsbeleid of het vernieuwen van de employer branding. HR-projectmanagers werken daarnaast ook aan zaken als recruitment, learning & development en compensation & benefits. Ze worden al eens verward met een HR BP (HR Business Partner), maar er zijn wel degelijk verschillen. De HR BP zal bijvoorbeeld de volledige HR-strategie uitzetten, terwijl de HR-projectmanager vooral een bepaald HR-project zal uitwerken. De verwarring is echter niet onlogisch, want in de praktijk komt het voor dat de HR BP niet alleen de strategie uitzet, maar ook de taken van een HR-projectmanager op zich neemt.

Industrial projectmanager

Een industrial projectmanager is een expert die de kennis in huis heeft om industriële (productie)ketens te ontwikkelen. Een industrial projectmanager heeft vaak het doel om productieoptimaliserende projecten tot een goed einde te brengen. Dit is heel breed. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanpassingen aan de bestaande productielijnen, om het vervangen van oude installaties of om het vernieuwen van volledige productieketens om het rendement te verhogen.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie