Bij elk project hoort een risicoanalyse

Leestijd: ongeveer 2 minuten 24 maart 2021 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Wanneer je een projectdossier samenstelt, zal je altijd een risicoanalyse moeten opnemen. Het belang van zo’n risicoanalyse kan niet worden onderschat. We leggen uit wat een risicoanalyse is, waarom je het nodig hebt en hoe het wordt samengesteld.

Wat is een risicoanalyse?

Een risicoanalyse is een analyse die je gebruikt om de aanpak die je voor ogen hebt tegen een kritisch licht te houden. Bij een risicoanalyse leg je alle zwakke punten en gevaren bloot. Dit doe je om preventief maatregelen te treffen en om de risico’s te beperken. Waar het haalbaarheidsonderzoek de mogelijkheden nagaat, legt een risicoanalyse dus de gevaren en valkuilen bloot.

Bepaalde risico’s kunnen daarbij acceptabel zijn, terwijl je voor andere risico’s plannen moet smeden. Denk bijvoorbeeld aan externen verplichten om een vertrouwelijkheidsdocument te ondertekenen of aan het afsluiten van verzekeringen die risico’s dekken. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het project haalbaar blijft, maar bovendien hoef je je ook niet voortdurend druk te maken over de vraag wat er zoal fout kan lopen. Ondanks de risicoanalyse en alle preventieve maatregelen kan er natuurlijk altijd nog iets fout gaan, maar in zo’n geval heb je tenminste een rampenplan klaar om de gevolgen te beperken.

Noodzaak van een risicoanalyse

Een goed projectdossier kan niet zonder een risicoanalyse. Een project is namelijk geen routineklus zonder gevaar. Integendeel, er loeren altijd onaangename verrassingen om de hoek. Je daar niet op voorbereiden is onwenselijk en onverstandig, zeker omdat er vaak grote bedragen met een project zijn gemoeid.

Voor een voorbeeld van hoe een project grondig fout kan lopen, hoeven we niet ver te kijken. Al in 1968 kwam de Amsterdamse Noord/Zuidlijn voor in het Plan Stadsspoor. Deze metrolijn, die intussen in 2018 in gebruik is genomen, loopt van Amsterdam-Noord helemaal onder het centrum tot Amsterdam Zuid. Hoewel er zoveel onderzoek werd verricht en er talloze proeven werden uitgevoerd, liepen er toch heel wat zaken mis.

Er viel bijvoorbeeld een damwand op een 33-jarige automobilist die daarop het leven liet. Er traden daarnaast talloze verzakkingen op door grondwater dat de bouwputten binnenliep. In oktober 2004 verzakten zo’n zeven panden en in 2008 verzakten vier monumentale panden. De werken werden daarop even stilgelegd. Toen ze eenmaal verder werden gezet, verzakten er in een paar uur tijd opnieuw zes panden. Later bleken er dan weer 114 zwakke plekken te zijn in de diepwanden omdat er beton was gebruikt dat over de houdbaarheidstijd heen was gegaan. Waar de Noord/Zuidlijn volgens de oorspronkelijke plannen 1,5 miljard zou moeten kosten (681 miljoen euro), liep het kostenplaatje uiteindelijk op tot ruim 3,1 miljard euro.

Opstellen van een risicoanalyse

Een risicoanalyse kan je pas opstellen nadat je een plan van aanpak hebt. Je gaat namelijk op zoek naar de zwakke punten van je plan. In de praktijk zal je bij het opstellen van de risicoanalyse drie stappen moeten doorlopen:

  • Leg de zwakke punten in het projectplan vast
  • Stel per zwak punt vast wat de kans van voorkomen, de impact bij het voorkomen en de regeltijd (de tijd tussen het voorkomen en het moment dat het project effectief hinder ondervindt) is
  • Bepaal voor de meest bedreigende zwakke punten de mogelijke oorzaken, de preventieve acties en de repressieve acties

In de praktijk zal een project vaak niet helemaal verlopen zoals je het aanvankelijk had gedacht. Het slimste is om bij dergelijke wijzigingen telkens opnieuw de risicoanalyse te actualiseren.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie