4 tips om projectmedewerkers beter te managen

Leestijd: ongeveer 2 minuten 25 december 2020 0 reacties

Tip: gebruik projectmanagement software voor het beheren van je projecten. Top 2:
(1) Silvasoft  (2) AFAS

Het succes van een project is afhankelijk van veel factoren. Zoals we reeds eerder benadrukten, is een goede projectorganisatie, inclusief een doortastende projectevaluatie, heel belangrijk. Uiteraard speelt het gebruik van projectmanagementtools daar een belangrijke rol in. Toch mag ook het werk en de invloed van de projectmanager niet worden onderschat. Daarom deze 4 tips die helpen om niet alleen het project maar ook de medewerkers beter te managen.

# 1. Leer projectmedewerkers begrijpen

In de eerste plaats is het belangrijk dat je de projectmedewerkers leert begrijpen. Soms zal iets minder vlot verlopen. Soms zal iets beter verlopen. Ze hebben goede dagen en ze hebben slechte dagen. En het zijn nu eenmaal ook maar mensen. Dat moet je allemaal zien te kaderen. Het belangrijkste is dan ook dat je begrijpt waarom projectmedewerkers op bepaalde manieren reageren of bepaalde resultaten niet behalen. Zoek naar de achterliggende redenen, bespreek het met hen en tracht hen te begrijpen en je krijgt hen al sneller mee in de goede richting.

Het is daarbij heel belangrijk dat je alles ook in een breder perspectief kan plaatsen. Dit wil zeggen dat je enerzijds beseft dat je huidige handelingen gevolgen kunnen hebben voor hun gedrag bij volgende projecten, maar dat ze anderzijds ook een rugzak meesleuren van eerdere projecten. Misschien deden ze het vroeger wel op een volledig andere manier en zijn ze daar een beetje in vastgeroest? Het zijn allemaal dingen die je moet trachten te begrijpen, want enkel zo kan je er iets aan veranderen.

# 2. Wees concreet en feitelijk

Daarnaast is het belangrijk dat je niet zomaar aannames doet. Niet ten opzichte van projecten en niet ten opzichte van projectmedewerkers. Vertrek altijd van feiten.

Sommige managers houden zich nog te veel op de vlakte, vaak omdat ze zo eenvoudiger hun eigen hachje kunnen redden. Want ze hadden toch niet gezegd dat ze het zo moesten doen? Daarmee maak je het jezelf eigenlijk alleen maar moeilijk. Wat je wel moet doen, is heel gedetailleerd zijn. Je moet projectmedewerkers heel gedetailleerd meegeven wat je van hen verwacht, hoe het resultaat eruit moet komen te zien, waar ze met vragen terechtkunnen enzovoort. Natuurlijk mag je hen vrijheid geven, maar ook dat moet je dan concreet aangeven. Je moet hen vertellen waarin ze zelf beslissingen mogen nemen en binnen welk kader ze dat mogen doen.

# 3. Erken ook goede zaken

Managen is natuurlijk altijd een beetje focussen op prestaties en functioneren, maar veel managers hebben de neiging om te hard de nadruk te leggen op de negatieve zaken. Het volstaat niet om tijdens een enkel functioneringsgesprek per jaar ook eventjes de positieve zaken te benoemen.

Erken daarom doorlopend goede prestaties. Wanneer het gewenste resultaat niet bereikt is, kan je dat natuurlijk aangeven. Daar is niks mis mee. Maar als je tegelijkertijd ook de energie waardeert die in het proces is geïnvesteerd, moet dat ook zo worden aangegeven. En zo dien je dus minstens even hard de positieve zaken te erkennen.

# 4. Wees een leider

Ten slotte is het belangrijk dat je niet alleen een manager bent, maar ook een leider. Dit wil zeggen dat je niet alleen inzet op het functioneren van medewerkers, maar hen tegelijkertijd ook op sleeptouw neemt en stimuleert om op die manier projectresultaten te behalen. Meer tips daarover ontdek je in ons eerder blogbericht.

Silvasoft projectmanagement software

Silvasoft projectmanagement software

De best gewaardeerde projectmanagement software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Projectmanagement software € 6,45 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief mobiele app
30 dagen gratis
Projectmanagement software incl. factureren € 13,90 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief factureren
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden € 19,40 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief mobiele app
Projectmanagement software incl. boekhouden en factureren € 26,85 p/m
Ongelimiteerd
Inclusief boekhouden
Inclusief factureren
(15 reviews)8.5/10
Projectmanagement in de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag
Eén ERP-oplossing
+ Urenregistratie
+ Boekhouding & CRM

Vergelijk alle projectmanagement software op prijs, reviews en functies!

Tags:

management, projectmanager

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie